Τα παλιά περιοδικά είναι μια ανεκτίμητη ιστορική πηγή σχετικά με την εποχή τους. Έχω μια μικρή συλλογή από τέτοια και κατά καιρούς ξεφυλλίζοντάς τα πέφτω πάνω σε κάτι απίθανα πράγματα. Από τα μικρά βιβλιοπωλεία της οδού Ιπποκράτους στην Αθήνα, συνήθιζα να αγοράζω παλιά τεύχη του National Goegraphic. Ένα από αυτά φέρει τη σημαδιακή ημερομηνία «May 1968» (ναι, ο περίφημος Μάης του ’68 !!!). Αποτελεί ωραία ειρωνία/σύμπτωση το γεγονός ότι στο ίδιο τεύχος υπάρχει άρθρο για την ιστορία της γένεσης του Παρισιού, την ίδια στιγμή που η γαλλική πρωτεύουσα καιγόταν από τις ταραχές εκείνου του σημαδιακού Μάη…
Μέσα στις σελίδες του εν λόγω τεύχους υπάρχει διαφήμιση της εταιρείας Philips, η οποία παρουσιάζει στο κοινό για πρώτη φορά τη νέα της επαναστατική εφεύρεση: την κασσέτα μουσικής !!!. Εκθειάζονται όλα τα πλεονεκτήματα του πρωτοποριακού νέου τρόπου ακρόασης και ηχογράφησης της μουσικής αναλυτικά. Αν σκεφθεί κανείς όντως για την εποχή της η κασσέτα ήταν μια πραγματική επανάσταση, που έκανε γενιές ολόκληρες από εκατομμύρια μουσικόφιλων να αγαπήσουν τη μουσική εξατομικευμένα και με πάθος, κουβαλώντας την εύκολα μαζί τους και διαμορφώνοντάς την όπως ήθελαν. Για την κασσέτα, επιφυλάσσομαι να αφιερώσω αρκετά ακόμη posts μιας και έχω την τιμή να διαθέτω μια μεγάλη συλλογή από αυτές. Προς το παρόν ιδού η διαφήμιση:
Στις επόμενες σελίδες βρίσκει κανείς δύο σελίδες με διαφημίσεις της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Η ΟΑ την εποχή εκείνη θεωρούνταν και ήταν μια από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως με δίκτυο απευθείας δρομολογίων από την Αθήνα σε όλες τις ηπείρους εκτός από τη Ν.Αμερική. Ιδιοκτησίας ακόμη τότε του Αριστοτέλη Ωνάση, διαφήμιζε το γεγονός ότι στις πτήσεις της τα γεύματα δεν ήταν προπαρασκευασμένα, αλλά μαγειρευόντουσαν σε πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα πάνω στο αεροσκάφος !!!. Ακόμη, ότι οι αεροσυνοδοί της φορούσαν στολές σχεδιασμένες από τον οίκο μόδας Σανέλ. Λέγεται ότι στα επόμενα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ωνάση ήταν στις υπερατλαντικές πτήσεις να ψυχαγωγεί τους επιβάτες ζωντανή ορχήστρα. Τη συνέχεια της Ολυμπιακής την ξέρουμε τις επόμενες δεκαετίες. Οι διαφημίσεις αυτές είναι ο απόηχος ενός ενδόξου παρελθόντος που πέρασε γρήγορα και δυστυχώς ανεπιστρεπτί….